Ga naar de inhoud
Home » Aandeel Taiwan Semiconductors (TSM)

Aandeel Taiwan Semiconductors (TSM)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is geen kleine jongen in de chipwereld. Sterker nog, het is de grootste onafhankelijke chipfabrikant ter wereld. Sinds de oprichting in 1987 heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot dé leverancier voor honderden klanten wereldwijd. Of het nu gaat om chips voor smartphones, datacenters, auto’s of slimme apparaten: de kans is groot dat TSMC ze gemaakt heeft. In 2024 produceerde het bedrijf bijna 12.000 verschillende producten – indrukwekkend, toch?

Wat zegt de grafiek?

Als we naar de daggrafiek van de afgelopen 12 maanden kijken, valt er meteen iets op: de koers heeft recent de oude steunzone van augustus 2024 opnieuw getest. Dat niveau blijkt dus nog steeds belangrijk te zijn.

Het algemene sentiment rond het aandeel is op dit moment negatief. Dat zie je onder andere aan het 50-daags en het 200-daags gemiddelde, die beide een dalende lijn laten zien. En met een death cross die waarschijnlijk morgen wordt gevormd (waarbij het 50-daags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde kruist), zou het niet gek zijn als de koers opnieuw terugvalt richting die steunzone.

Ook de RSI – een indicator die aangeeft of een aandeel over- of ondergewaardeerd is – staat extreem laag. In feite is dit het laagste punt in de afgelopen 12 maanden. Dat kan een signaal zijn dat het aandeel oversold is, wat soms een voorbode is van een opleving.

Het TSM trade idee

Op dit moment is het vooral zaak om het koersverloop goed in de gaten te houden. We verwachten dat TSM de steunzone opnieuw zal gaan testen, en afhankelijk van wat er daar gebeurt, kunnen er twee scenario’s ontstaan:

  • Scenario 1 – Herstel vanaf de steun: Als de koers sterk omhoog beweegt vanaf de steunzone, kan dat een mooi moment zijn om long te gaan. In dat geval leg je een stop loss net onder de steun.
  • Scenario 2 – Doorbraak naar beneden: Breekt de koers juist met overtuiging door de steun heen, dan is dat een signaal om short te gaan. Ook hier kies je een duidelijke stop loss, iets boven de gebroken steunzone.

In beide scenario’s kun je mikken op een risk/reward van 1,5:1 tot 3:1, afhankelijk van hoe agressief je wilt instappen.

Opties in plaats van aandelen?

Voor wie liever met opties werkt, zijn er ook kansen. Je zou een kortlopende put- of calloptie kunnen verkopen, afhankelijk van de richting die TSM kiest. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een credit spread, waarmee je je risico beperkt, maar toch profiteert van een verwachte beweging.

Tot slot: hoe hoger je je risk/reward instelt, hoe groter je potentiële winst – maar meestal neemt dan ook de kans op succes per trade iets af. Blijf dus realistisch en pas je strategie aan op je eigen stijl.

Tags: